fbpx

Трябва да се види: Rijksmuseum в Амстердам

Rijksmuseum е националният музей на Нидерландия, посветен на националното изкуство и история и се намира в Амстердам. Локацията му е Музейният площад в квартал Амстердам Юг, в близост до музея на Ван Гог, Stedelijk Museum Amsterdam и Concertgebouw.

Rijksmuseum е основан в Хага на 19 ноември 1798 г. и се премества в Амстердам през 1808 г., където първо се намира в Кралския дворец, а по-късно в Трипенхуис. Сегашната основна сграда е проектирана от Пиер Кюйперс и е открита за първи път през 1885 г.

кралица Беатрикс

На 13 април 2013 г., след десетгодишен ремонт, който струва 375 милиона евро, главната сграда е отворена отново от кралица Беатрикс. През 2013 и 2014 г. той е най-посещаваният музей в Нидерландия с рекордни числа от 2,2 милиона и 2,47 милиона посетители. Това е и най-големият музей на изкуствата в страната.

Колекцията на Rijksmuseum се състои от 1 милион предмета и е посветена на изкуствата, занаятите и историята от годините 1200 до 2000 г. Около 8000 предмета в момента са изложени в музея.

Експозицията представя повече от 2000 картини от Златния век на Холандия от известни художници като Якоб ван Руисдал, Франс Халс, Йоханес Вермеер, Ян Стин, Рембранд и учениците на Рембранд. Музеят разполага и с малка азиатска колекция, която е изложена в азиатския павилион.

The Night Watch (1642) by Rembrandt

Тук и изложена и кърмата на кораба HMS Royal Charles, който е заловен при нападението на Медуей.

През 2012 г. музеят направи около 125 000 изображения с висока разделителна способност, достъпни за изтегляне чрез уеб платформата на Rijksstudio, като планира да добавя още 40 000 изображения годишно, докато цялата колекция от един милион произведения бъде налична. От януари 2021 г. Rijksstudio пусна в своето приложение за мобилни телефони за свободно ползване 700 000 произведения, без авторски права и без лицензионни възнаграждения.

Banquet at the Crossbowmen’s Guild in Celebration of the Treaty of Münster (1648) by Bartholomeus van der Helst
The Threatened Swan (1650) by Jan Asselijn

пътешествия любопитно настаняване

10 симпатични хотелски бани… с гледка – 2 част

Днес ви представяме останалите пет красиви хотели в тази своеобразна класация, които предлагат вани с панорамен изглед към околността. Lake Vyrnwy, Wales Част от Welsh Rarebits, верига от хотели с отличие, Lake Vyrnwy Hotel & Spa изненадва и радва с гледка, която не би изглеждала неуместна в средата на Нова Зеландия. Ако някога е имало […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Обрат! Машината сменя майката като български кандидат за Оскар

Филмът на Мартин Макариев „В сърцето на машината“ е новото българско предложение за 95-ите награди „Оскар“ за международен пълнометражен филм, съобщава kratkite.com. Комисията по подбора на българска номинация за участие в състезанието за международен пълнометражен филм на 95-ите награди „Оскар“ на Американската филмова академия се събра отново, след като „Майка“ беше беше отстранен от Академията.  […]

прочетете повече
пътешествия любопитно настаняване сладък сън

10 симпатични хотелски бани… с гледка – 1 част

Винаги сте си мечтали за баня с гледка? Предалагаме ви 10 сензационни идеи за такива мeста. Тъй като дизайнерските бани бързо се превърнаха в силно желана тенденция в интериорния дизайн, най-луксозните хотели в света разкриха свои собствени лукс места за къпане. Представете си, че потъвате в мехурчета, гледащи към лазурно море или се наслаждавате на […]

прочетете повече