fbpx

Трябва да се види: Rijksmuseum в Амстердам

Rijksmuseum е националният музей на Нидерландия, посветен на националното изкуство и история и се намира в Амстердам. Локацията му е Музейният площад в квартал Амстердам Юг, в близост до музея на Ван Гог, Stedelijk Museum Amsterdam и Concertgebouw.

Rijksmuseum е основан в Хага на 19 ноември 1798 г. и се премества в Амстердам през 1808 г., където първо се намира в Кралския дворец, а по-късно в Трипенхуис. Сегашната основна сграда е проектирана от Пиер Кюйперс и е открита за първи път през 1885 г.

кралица Беатрикс

На 13 април 2013 г., след десетгодишен ремонт, който струва 375 милиона евро, главната сграда е отворена отново от кралица Беатрикс. През 2013 и 2014 г. той е най-посещаваният музей в Нидерландия с рекордни числа от 2,2 милиона и 2,47 милиона посетители. Това е и най-големият музей на изкуствата в страната.

Колекцията на Rijksmuseum се състои от 1 милион предмета и е посветена на изкуствата, занаятите и историята от годините 1200 до 2000 г. Около 8000 предмета в момента са изложени в музея.

Експозицията представя повече от 2000 картини от Златния век на Холандия от известни художници като Якоб ван Руисдал, Франс Халс, Йоханес Вермеер, Ян Стин, Рембранд и учениците на Рембранд. Музеят разполага и с малка азиатска колекция, която е изложена в азиатския павилион.

The Night Watch (1642) by Rembrandt

Тук и изложена и кърмата на кораба HMS Royal Charles, който е заловен при нападението на Медуей.

През 2012 г. музеят направи около 125 000 изображения с висока разделителна способност, достъпни за изтегляне чрез уеб платформата на Rijksstudio, като планира да добавя още 40 000 изображения годишно, докато цялата колекция от един милион произведения бъде налична. От януари 2021 г. Rijksstudio пусна в своето приложение за мобилни телефони за свободно ползване 700 000 произведения, без авторски права и без лицензионни възнаграждения.

Banquet at the Crossbowmen’s Guild in Celebration of the Treaty of Münster (1648) by Bartholomeus van der Helst
The Threatened Swan (1650) by Jan Asselijn

изкуство любопитно

Нощ по звездите с Vienna Schönbrunn Orchestra в София

Най-мащабното събитие това лято в София ще се състои на 8 август от 20:30 ч. пред храм-паметник “Св. Александър Невски” с участието на световноизвестния оркестър на замъка Шьонбрун – Щраус галавечер „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“. Проектът „Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra“ се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните […]

Read More
изкуство любопитно

Мюзикълът “Оркестър без име” с премиера в Пловдив на 1 август

Мюзикълът, без който не можем – “Оркестър без име”, ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран. Ролята на Велко е поверена на Мариан Бачев, младата надежда на българския мюзикъл Борислав Веженов ще е Филип, Гошето ще го изиграе Йоан Попов, а в образа на Павката […]

Read More
любопитно изкуство

“Черният телефон”: никога не говори с непознати

Телефонът е изключен. И звъни.  Режисьорът Скот Дерикъсн (Дяволът в Емили Роуз, Sinister, Доктор Стрейндж) се завръща към творческите си корени с хорър-трилър “Черният телефон”, продуциран от превърналите се в еталон за жанра Blumhouse.  Фини Шоу е срамежливо, но интелигентно 13-годишно момче, което е отвлечено от садистичен убиец, който го заключва в звукоизолирано подземие. В пропитото с кръвта на множество деца помещение се […]

Read More