fbpx

Трябва да се види: Rijksmuseum в Амстердам

Rijksmuseum е националният музей на Нидерландия, посветен на националното изкуство и история и се намира в Амстердам. Локацията му е Музейният площад в квартал Амстердам Юг, в близост до музея на Ван Гог, Stedelijk Museum Amsterdam и Concertgebouw.

Rijksmuseum е основан в Хага на 19 ноември 1798 г. и се премества в Амстердам през 1808 г., където първо се намира в Кралския дворец, а по-късно в Трипенхуис. Сегашната основна сграда е проектирана от Пиер Кюйперс и е открита за първи път през 1885 г.

кралица Беатрикс

На 13 април 2013 г., след десетгодишен ремонт, който струва 375 милиона евро, главната сграда е отворена отново от кралица Беатрикс. През 2013 и 2014 г. той е най-посещаваният музей в Нидерландия с рекордни числа от 2,2 милиона и 2,47 милиона посетители. Това е и най-големият музей на изкуствата в страната.

Колекцията на Rijksmuseum се състои от 1 милион предмета и е посветена на изкуствата, занаятите и историята от годините 1200 до 2000 г. Около 8000 предмета в момента са изложени в музея.

Експозицията представя повече от 2000 картини от Златния век на Холандия от известни художници като Якоб ван Руисдал, Франс Халс, Йоханес Вермеер, Ян Стин, Рембранд и учениците на Рембранд. Музеят разполага и с малка азиатска колекция, която е изложена в азиатския павилион.

The Night Watch (1642) by Rembrandt

Тук и изложена и кърмата на кораба HMS Royal Charles, който е заловен при нападението на Медуей.

През 2012 г. музеят направи около 125 000 изображения с висока разделителна способност, достъпни за изтегляне чрез уеб платформата на Rijksstudio, като планира да добавя още 40 000 изображения годишно, докато цялата колекция от един милион произведения бъде налична. От януари 2021 г. Rijksstudio пусна в своето приложение за мобилни телефони за свободно ползване 700 000 произведения, без авторски права и без лицензионни възнаграждения.

Banquet at the Crossbowmen’s Guild in Celebration of the Treaty of Münster (1648) by Bartholomeus van der Helst
The Threatened Swan (1650) by Jan Asselijn

пътешествия изкуство любопитно

Някои от най-добрите музеи в Париж, които трябва да посетите – 1 част

Всеизвестно е, че Париж е градът на любовта. Някои хора я намират по калдъръмените неоготически улици, докато други откриват любовта в апетитната и понякога приключенска (ако става дума за охлювите) парижка кухня. За други обаче любовта може да е другаде. Френската столица е място, на което да се възхищавате и да се вдъхновите от хилядолетна […]

прочетете повече
изкуство любопитно

“Тил: Неразказаната история” – вълнуващ разказ за силата на една майка

Тил: Неразказаната история е дълбоко емоционален филм, който разказва истинската история на Мейми Тил Мобли и неумолимата ѝ борба за справедливост за убийството на 14-годишния ѝ син Емет Тил, който през 1955 г. е линчуван безмилостно, докато е на гости на братовчедите си в Мисисипи. Мейми настоява брутално осакатеното тяло на сина ѝ да бъде погребано […]

прочетете повече
изкуство любопитно

Ексклузивно: Вижте DIA и премиерата на “Изгори ме”

В XXI век, когато едно момиче срещне едно момче, обикновено се получава…разминаване. Пламъкът се разгаря единствено в социалните мрежи, но бързо загасва, докато и двамата чакат другият да направи първата крачка.   В „Изгори ме“ DIA разказва истинските истории на модерните връзки. Изпълнителката влиза в различните образи на съвременната жена, за да разбере, че нейната супер сила е да […]

прочетете повече